Hogyan készül waldorf babáim dús haja
Előkésztítem a hozzávalókat: baba, hajnak való gyapjú fonál, erős varró cérna, nagyfejű szines gombostűk, olló, egy darabka szines fonál
 Eldöntöm milyen hosszú hajat szeretnénk a babának, majd keresek egy megfelelő méretű könyvet és rátekerem a fonalat. Hogy mennyit? Nos ez már a baba méretétől függ és a fonalvastagságtól.
Megfogom magammal szemben a babát és egy gombostűvel kijelölöm a hajvonal közepét, majd a feje tetején is ( az első képen  jól látszik) , kb itt kezdődik a fej görbülete is így nem nehéz eldönteni hol van. Ez a távolság lesz a mércém a fonalhoz is. 3-4-szer ilyen vastagságú fonalat tekerek a könyvre olyan sűrűn, hogy az ne látszon át. Ha ez megvan középen kettévágom és már meg is van a babahaj.A hajat 3 egyenlő részre osztom, az egyik adagot szépen eligazítom és felteszem a baba fejére a két gombostű közötti részre, ellenörzöm a tűk helyét, majd levarrom apró öltésekkel a fonalat.
A tűket megigazítom, nehogy elcsússzanak a helyükről.


Újra elrendezem  a hajat, de most úgy hogy körben szépen egyenletesen befedje a fej hátsó részét. Ha ez megvan megint előveszem a gombostűket és bejelölök két varrásvonalat ( második kép) egy darabka fonallal segítségévek a hajas részen. Itt vigyázni kell, hogy feszes legyen mind a haj és a jelölő fonal, mert nagyon csúny tud lenni, ha a haj kibuggyosodik. A jelölés mentén apró öltésekkel levarrom a fonalat. Ennél a babánál elég volt ezt az alsó réteget két helyen levarrni, de előfordulhat, hogy nagyobb babafejnél többre is szükség lehet. A tűket a két fejtetőn lévő kivételével és jelölőfonalat persze  eltávolítom.
 Most jön a 2. adag fonal.  Fejtetőn a két tű között eligazítom  ugyan úgy, mint a kezdésnél és levarrom.
Szétfésülöm, ismét bejelölök egy varrásvonalat kb. a szem irányában és itt is végig apró öltésekkel odavarrom a fonalat. Ekkor már elég vastag a fonalréteg a fejecskén, nehéz apró öltésekkel dolgozni, lehet, hogy kétszer is körbe kell varrni.


 Jön az utolsó réteg fonal. Elosztom a fejtetőn, mint eddig a kezdéseknél és odavarrom. Gombostűket kiveszem, megfésülöm, ha kell ollóval a hajvégeket igazítom.Maradhat így is, de lehet copfozni, fonni mindenféle csini frizurát készíteni neki, mintha igazi lenn :-) 


Tapasztalat szerint nagyon stabil haj ez is, jól bírja a gyerkőcök dögönyözését.
Ha valamit nem értessz írj nyugodtan szívesen segítek.
Jó munkát!
Follow Me on Pinterest