hétfő

Hogyan készül waldorf babáim dús haja?

Sok érdeklődő levelet kaptam az elmúlt hónapokban babakészítéssel kapcsolatosan. Igyekeztem mindenkinek segíteni linkekkel, képekkel, leírásokkal, de felmerült többekben igény egy magyar nyelvő útmutatóra is.
A múlt nyáron tartottam egy tanfolyamszerűséget (  ennek hatására kezdtem fényképekkel, leírásokkal dokumentálni hogyan is készítem a babáimat) néhány anyukának, manócskákkal kezdtük, mostanra már a babáknál tartanak ezért is kezdem a babakészítésem leírását most ezzel a hajkészítéssel, hogy elsősorban nekin (meg persze mindenki másnak akit érdekel) segítsek. 


A napokban Aledi mutatott képeket baba frizura készítéséről érdemes megnézni az is egy nagyon jó technika.
Marton-Horváth Kriszti blogján pedig egy szuper linkgyüjteményt mutat be a waldorf babák készítéséhez, bejegyzése végén csodás babáival.


Erre az oldalra МОРЕ НЕЖНОСТИ nemrégiben akadtam rá, kedves egyszerű kis manócskákkat találtam nála itt. Kezdő babavarróknak biztosan jól jön.


Ez pedig a kedvenc könyvem:

És akkor jöjjön amit ígértem, a dús haj
 ahogyan én készítem:


Előkésztítem a hozzávalókat: baba, hajnak való gyapjú fonál, erős varró cérna, nagyfejű szines gombostűk, olló, egy darabka szines fonál
 Eldöntöm milyen hosszú hajat szeretnénk a babának, majd keresek egy megfelelő méretű könyvet és rátekerem a fonalat. Hogy mennyit? Nos ez már a baba méretétől függ és a fonalvastagságtól.
Megfogom magammal szemben a babát és egy gombostűvel kijelölöm a hajvonal közepét, majd a feje tetején is ( az első képen  jól látszik) , kb itt kezdődik a fej görbülete is így nem nehéz eldönteni hol van. Ez a távolság lesz a mércém a fonalhoz is. 3-4-szer ilyen vastagságú fonalat tekerek a könyvre olyan sűrűn, hogy az ne látszon át. Ha ez megvan középen kettévágom és már meg is van a babahaj.A hajat 3 egyenlő részre osztom, az egyik adagot szépen eligazítom és felteszem a baba fejére a két gombostű közötti részre, ellenörzöm a tűk helyét, majd levarrom apró öltésekkel a fonalat.
A tűket megigazítom, nehogy elcsússzanak a helyükről.

Újra elrendezem  a hajat, de most úgy hogy körben szépen egyenletesen befedje a fej hátsó részét. Ha ez megvan megint előveszem a gombostűket és bejelölök két varrásvonalat ( második kép) egy darabka fonallal segítségévek a hajas részen. Itt vigyázni kell, hogy feszes legyen mind a haj és a jelölő fonal, mert nagyon csúny tud lenni, ha a haj kibuggyosodik. A jelölés mentén apró öltésekkel levarrom a fonalat. Ennél a babánál elég volt ezt az alsó réteget két helyen levarrni, de előfordulhat, hogy nagyobb babafejnél többre is szükség lehet. A tűket a két fejtetőn lévő kivételével és jelölőfonalat persze  eltávolítom.
 Most jön a 2. adag fonal.  Fejtetőn a két tű között eligazítom  ugyan úgy, mint a kezdésnél és levarrom.
Szétfésülöm, ismét bejelölök egy varrásvonalat kb. a szem irányában és itt is végig apró öltésekkel odavarrom a fonalat. Ekkor már elég vastag a fonalréteg a fejecskén, nehéz apró öltésekkel dolgozni, lehet, hogy kétszer is körbe kell varrni.
 Jön az utolsó réteg fonal. Elosztom a fejtetőn, mint eddig a kezdéseknél és odavarrom. Gombostűket kiveszem, megfésülöm, ha kell ollóval a hajvégeket igazítom.Maradhat így is, de lehet copfozni, fonni mindenféle csini frizurát készíteni neki, mintha igazi lenn :-) 

Tapasztalat szerint nagyon stabil haj ez is, jól bírja a gyerkőcök dögönyözését.
Ha valamit nem értessz írj nyugodtan szívesen segítek.
Jó munkát!10 megjegyzés:

 1. Jó ötlet ez a rétegezés, szép frizura lett belőle. És nagyon profi a leírás, meg a képek, köszi :)

  VálaszTörlés
 2. Én is köszi, meg szívesen is :-)

  VálaszTörlés
 3. Elég sokféle hajkészítést próbáltam már én is, többek között az általad leírtakhoz hasonlót is. Szépen leírtad a menetét, de legjobban az illusztrációk tetszenek. Gratulálok.

  VálaszTörlés
 4. Szia! Nagyon jó a leírás és gyönyörűek a babáid!
  Én még nem varrtam babát, de elcsábultam :-)
  Szeretném kérdezni, hogy a rövid hajat is így kell csinálni? Vagy amelyiknek frufruja van?
  Köszönöm előre is!

  VálaszTörlés
 5. Szia Álomjáró-Bozsomati!
  Örülök, hogy tetszenek a babáim és annak is, hogy kedvet kaptál a babavarráshoz! :-)

  Lehet rövid hajat is így készíteni természetesen, Marcsi baba haját is ezzel a technikával varrtam http://rilla-textiljatek.blogspot.com/2010/05/marcsi.html
  Ha fufrut is szeretnél, akkor az alsó rétegből lehet szépen kialakítani úgy, hogy nem keresztben teszed a baba fejére a fonalat, hanem hosszában. Ebből egy picivel több lógjon előre és hátra is, mint ahogyan majd szeretnéd, ezután folytathatod tovább a képes útmutató alapján. Amikor felvartad az összes fonalat fésüld az ujjaiddal egyenletesre és ollóval igazítsd a hosszát körben.

  Írj ha még van kérdésed! :-)
  Örömteli alkotást kívánok!

  VálaszTörlés
 6. Huh! Köszönöm a gyors választ, nagyon kedves vagy!! :-) Kipróbálom majd!

  VálaszTörlés
 7. Nagyon-nagyon köszönöm!!! Első babámnak szép haja lett!

  VálaszTörlés
 8. Köszönöm az útmutató! Elkészült a nagy mű! :-)) Igaz még pucér a lelkem. Tudom-tudom, hogy elég sok hibája van, de az én gyerekem! :-))
  Köszönöm mégegyszer!

  VálaszTörlés
 9. Én is nagyon köszönöm, hogy ilyen részletes leírást tettél fel. Nagy segítség volt. Már egy éve porosodott egy meztelen, kopasz baba a polcomon. A leírásod alapján megcsináltam a haját, aztán ruhát is kapott, és királylány lett belőle. Annyit változtattam, hogy fonal helyett befőttes gumival szorítottam le a rétegek levarrásánál. Ezután már nem fogok "félni" a hajasítástól.
  Mégegyszer köszi Ági

  VálaszTörlés